Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το μήνυμα του Κριστόφ Βαρλικόφσκι για την Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο και Μπρετ Μπέιλι.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Θεατρικό Εργαστήριο στο Πάντειο

Βασισμένο σε υλικό από τα φινάλε των Βακχών του Ευριπίδη και από τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, αλλά και σε στοιχεία από σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές τραγωδίες, αρχίζει απόψε και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαΐου στον τρίτο όροφο του Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, από τις 7.30 έως τις 10.30 μ.μ., ένα θεατρικό εργαστήριο του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, την ευθύνη του οποίου έχει ο Γιάγκος Ανδρεάδης.
Θεατρικό Εργαστήριο στο Πάντειο

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τι θα δούμε του χρόνου από το «Πορεία»

Η θεατρική σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι θεατρικοί οργανισμοί όμως και οι υπεύθυνοι των θεάτρων ήδη σχεδιάζουν τα βήματα της επόμενης σεζόν.

Το θέατρο «Πορεία» έδωσε αρχικά τη μάχη της επιβίωσης στις δύσκολες μέρες της Αθήνας, σε μια «δύσκολη» περιοχή, πολύ κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Το κέρδισε το στοίχημα και φαίνεται ότι το κέρδισε και η περιοχή, που γνωρίζει μια νέα άνθηση. 


Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη ως Μαρίνα στη «Μεγάλη χίμαιρα». Του χρόνου θα είναι μία από τις «Τρεις αδελφές» στο γνωστό έργο του Τσέχοφ.

''Αδερφοί Καραμάζοφ'' στο Θέατρο Τέχνης

Κόλαση είναι το μαρτύριο του να μην αγαπάει κανείς.

Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι "Αδερφοί Καραμάζoφ" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, διασκευή του Διονύση Καψάλη και πρωτότυπη μουσική της Μόνικας στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης -έναν σκηνικό χώρο, τοπίο και μνημείο- από την Τρίτη 14 Απριλίου έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015.

Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Απάντηση του Σωτήρη Χατζάκη στο δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού

Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου που συνέταξε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κύριος Νίκος Ξυδάκης. Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το περιεχόμενο της συνάντησής μας την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του. Ούτε εν όλω, ούτε εν μέρει. Ούτε πρόκειται να περιγράψω το ύφος, το στυλ, την ένταση και τους ακριβείς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς σε βάρος μου από τον κύριο Ξυδάκη. Την πλήρη περιγραφή την συνάντησής μας την εξέθεσα γραπτά,  εκεί που έπρεπε,  αμέσως μετά τη συνάντησή μας. 


Ο ''Γλάρος'' του Τσέχωφ δια χειρός Γιάννη Βούρου

Το Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Αντόν Τσέχωφ «Γλάρος», σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γενικού Ρωσικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το έργο

118 χρόνια μετά την απόλυτα αποτυχημένη πρεμιέρα του, ο Γλάρος συναρπάζει παγκοσμίως δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες. Ίσως γιατί κάθε δεκαετία βρίσκει τη δική της οπτική και ανάγκη για να ακουμπήσει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ίσως γιατί η οπτική και οι ανάγκες των χαρακτήρων του έργου είναι τόσο αρχέγονες όσο και διαχρονικές. Φέτος, στο νέο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ, η οπτική και η ανάγκη υπαγορεύονται από το «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». 

Το Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Αντόν Τσέχωφ «Γλάρος», σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η δημοτική αρχή καρατομεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θ. Αμπαζή

Να καταπνίξει την "θεατρική επανάσταση" που έχει συντελεστεί στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αποφάσισε, με τον πλέον... αντεπαναστατικό τρόπο, ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης, καθώς, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το πρωί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Θοδωρή Αμπαζή, αφού τον συνεχάρη για το έργο του στο ΔΗΠΕΘΕ, τον ενημέρωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε εκ νέου προκήρυξη για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή, αντί να ανανεώσει τη θητεία του.
Η δημοτική αρχή καρατομεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θ. Αμπαζή

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

«Πόλεμος» Ξυδάκη - Χατζάκη για το Εθνικό Θέατρο

Οι τόνοι στην «αντιπαράθεση» Ξυδάκη - Χατζάκη με φόντο το Εθνικό Θέατρο ανεβαίνουν. Τί λέει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τί υπονοεί.

Με μία σκληρή ανακοίνωση για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη «απαντά» το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν στη συνάντηση του με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, την υποβολή παραίτησης, την άρνηση και τους χειρισμούς.

polemos-ksudaki---xatzaki-gia-to-ethniko-theatro

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Όχι» του Σ. Χατζάκη στο αίτημα του Ν. Ξυδάκη να παραιτηθεί

Αναμένεται αύριο, Τρίτη, ανακοίνωση από το ΥΠΠΟ με την οποία θα ανοίξει νέος κύκλος εξελίξεων.

Την παραίτηση του Σωτήρη Χάτζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου φέρεται να ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης το απόγευμα της Δευτέρας (16/3). 


«Οχι» του Σ. Χατζάκη στο αίτημα του Ν. Ξυδάκη να παραιτηθεί

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

«Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο από τις 21 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Από τις 21 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει η αναθεωρημένη «Φιλουμένα» με την Ελένη Ράντου να ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο, τον Άλκη Κούρκουλο στον ρόλο του Σοριάνο και τη σκηνοθετική ματιά του Σταμάτη Φασουλή.


Πάνω στο διάσημο από τις ερμηνείες μεγάλων πρωταγωνιστριών έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», η Ελένη Ράντου - που έχει τιμηθεί για το συγγραφικό θεατρικό της έργο με το βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν» - έχτισε από την αρχή την ιστορία της Φιλουμένα, διατηρώντας την κοινωνική ματιά αλλά και το υποδόριο χιούμορ του πρωτοτύπου. 


«Ο Λάκκος της Αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώτη

Το ανατρεπτικό έργο «Ο Λάκκος της Αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώτη, θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο «Χώρα», από τις 20 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. 

Η διεισδυτική και οξυδερκής ματιά του Γιώργου Μανιώτη στρέφεται στην παρατήρηση μιας ομάδας τραβεστί που αναζητούν την ελευθερία τους ριγμένες σε έναν «λάκκο» πίσω από τις καθωσπρέπει γειτονιές της Αθήνας. 

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Στον Μιχάλη Σαράντη το βραβείο «Χορν» για τους ρόλους του στις παραστάσεις «Φλαντρώ» και «Ιππόλυτος»

«Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον άνθρωπο που δεν είναι εδώ αλλά θα ήθελε να είναι: στη μητέρα μου που βρίσκεται στον Ευαγγελισμό και παλεύει.» Με αυτά τα λόγια ο ηθοποιός  Μιχάλης Σαράντης  παρέλαβε τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν από τον περσινό νικητή, Γιώργο Χρυσοστόμου.

Στον Μιχάλη Σαράντη το βραβείο «Χορν»

Ο Μιχάλης Σαράντης ως Αγγελιοφόρος στον «Ιππόλυτο», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο Νίκος Διαμαντής στο τιμόνι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αναλαμβάνει επισήμως από τη Δευτέρα ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής που διαδέχεται στο τιμόνι του θεάτρου τον Τάκη Τζαμαργιά. 

Η θητεία του τελευταίου είχε ολοκληρωθεί στις 31 του περασμένου Αυγούστου, αλλά παρέμενε αμισθί μέχρι την εκ νέου προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. 


Ο Νίκος Διαμαντής στο τιμόνι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

''Έντα Γκάμπλερ'' στο Θέατρο Σημείο

Το έργο-αίνιγμα του Ερρίκου Ίψεν, Έντα Γκάμπλερ, ανεβάζει από τις 6 Μαρτίου 2015 στο Θέατρο Σημείο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Η Έντα Γκάμπλερ είναι ανέτοιμη να «υποστεί» τη ζωή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της λέγοντας «ναι» στον γάμο με τον ακαδημαϊκό Γιέργκεν Τέσμαν. Λίγες, μόνο, ώρες μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, η Έντα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια στενεύουν, ωστόσο, και για την ίδια, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική κατάληξη φαντάζει ως μόνη επιλογή…

Το έργο-αίνιγμα του Ερρίκου Ίψεν, Έντα Γκάμπλερ, ανεβάζει από τις 6 Μαρτίου 2015 στο Θέατρο Σημείο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Έρχεται στις 8/3 το 4ο BIG DAY με αφιέρωμα στο Γάλλο μαιτρ της κωμωδίας Μολιέρο!


Η παρέα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεγάλωσε και έδωσε νέο ραντεβού την Κυριακή 8 Μαρτίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπου θα πραγματοποιηθεί το 4ο για τη φετινή χρονιά Big Day αφιερωμένο στο σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα Μολιέρο.

Ακόμη μια Κυριακή που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μέσα από θεατρικές δράσεις, παιχνίδια για παιδιά από 5 έως 12 ετών, προβολές ταινιών, εκθέσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας. Όλα γύρω από τη ζωή και την προσωπικότητα του Μολιέρου, με αφορμή την παράσταση «Δον Ζουάν», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, που παρουσιάζεται στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.



Οι υποψηφιότητες για το βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν»

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος  από  την καθιέρωση του  θεατρικού  Βραβείου  «Δημήτρης Χορν». Το  βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου  άντρα  ηθοποιού  κατά την περασμένη θεατρική περίοδο.

Το επαμειβόμενο Βραβείο  «Δημήτρης Χορν»  είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενος  από περγαμηνή. Το θεσμοθέτησε  ο Σταμάτης  Φασουλής  και  το  χρηματοδοτεί  ο  Γιάννης Χορν.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...